Forum Archiwum Forum Placebo (2005r.-2007r.) Strona Główna Archiwum Forum Placebo (2005r.-2007r.)
Nowe forum dostępne pod adresem www.forum.placebo.prv.pl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia (przepisy i tym podobne) :P
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Archiwum Forum Placebo (2005r.-2007r.) Strona Główna -> Wszystko i nic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elle
Open'er



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: centrefolds

PostWysłany: Sob 15:01, 09 Cze 2007    Temat postu:

mara napisał:
mleko w czajniku Laughing slyszalam juz o tym od kumpla !


a ja to widzialam na wlasne oczy. =___=

kacperro napisał:
no ale wiesz... z poznania na jedno tiramisu to troche daleko Razz


ja na swoje tiramisu pojechalabym na drugi koniec swiata Exclamation



co za okrutny dowcip losu, ze nie moge go jesc........................... +_+


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mitzi Caspar
Eurowizja



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bochnia

PostWysłany: Sob 15:28, 09 Cze 2007    Temat postu:

nienawidzę kuchni. strasznie nie lubię gotować, jak tu już ktoś wspomnial o budyniu---> mi także nie wychodzi Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bubble_gun
Opole i Sopot



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: tarnowskie góry

PostWysłany: Sob 16:09, 09 Cze 2007    Temat postu:

budyń jest strasznie trudny do zrobienia, przyznaje - -'
ale herbatę umiem zrobić, a to już dużo Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Puerto_Rico
TOP trendy



Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob 16:15, 09 Cze 2007    Temat postu:

happy junkie napisał:
hehe deja vu! pamietam jak sama założyłam taki topic ale zdechł. powodzenia życze.

makaron z truskawkami a wczoraj pyszny makaron ze szpinakiem u Black ;]


no to zobaczymy. może tym razem nie zdechnie ;P

kacperro napisał:
o tak sałatki to takze mój żywioł Smile
a co do innych to np robie piersi kurczaka w sosie śmietankowym, udka kurczaka w sosie winnym Smile
naleśniki - nie tylko takie zwykłe, ale też takie zapiekane w piekarniu z masą serową (prawie taką jak na sernik) i czekoladą
no i specjalność zakładu - włoska pizza Very Happy

PS takze się dopisuje na liste chetnych na przepis na tiramisu Smile


to możesz zarzucić przepisem na pizze. bo ja w sumie mam jeden na dobre ciasto, ale włoska pizza to jest coś Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pantufel
Hurricane



Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 634
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: (nie)dalekie okolice Poznania

PostWysłany: Sob 16:17, 09 Cze 2007    Temat postu:

Mrrruf uwielbiam gotować! Podzielcie się przepisami, będzie co eksperymentować w weekendy :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dae
Eurowizja



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 16:19, 09 Cze 2007    Temat postu:

a ja lubię gotować, jednakowoż umiem zrobić tylko kilka potraw, ale jak już zrobię, to są fantastyczne.

biszkopt z jabłkami
biszkopt kakaowy

omlet na 150 sposobów, w tym "na pizzę"Very Happy
naleśniki
placki z jabłkami i bez

spaghetti bolognese
spagetti bolognese a la Gocha (moja siostra)
chińszczyzna a la Gocha
skrzydełka kurczaka w takim czymś, co jest prawie panierką, ale nie jest panierką.

a sałatkami u mnie w domu zajmuje się tylko siostra, bo ona ma talent.

budyń z proszku umiem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kacperro
Hurricane



Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 624
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 16:26, 09 Cze 2007    Temat postu:

tzn nazwałem to "włoska" pizza hehe, przepis mam od gościa, który pracował kilka lat w pizzeriach, oczywiscie troche zmodyfikowany na potrzeby domowe a nie masowej produkcji.
Tak więc podaje przepis (składniki na 2 porcje ciasta):

Cytat:
składniki:
-3 szklanki mąki
-4/5 szklanki mleka
-5 dag drożdży mogą być instant
-7 łyżek od herbaty oleju
-1 łyżka cukru
-4 szczypty soli

Wyrabiamy ciasto

Wsypujemy mąkę i pozostałe składniki do miski . Jeśli używamy drożdży instant też je wsypujemy jesli zaś tradycyjnych ,to kruszymy je i wrzycamy do lekko podgrzanego mleka tak nie więcej jak 40 stopnowiego. Jak już wszystko bedzie w misce wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję najlepiej żeby była ona gumowata, można
dosypać roszke mąki jeśli przykleja sie do rak, ciasto tak wyrobione formujemy na 2 kule kładziemy w misce i odkładamy gdzieś w ciepłe miejsce aż wyrośnie na około 1 godzine . Potem wkładamy to ciasto do lodówki aby potem sie je lepiej formowało "wykręcało"

Robimy sos

Można go tez kupić ale możemy i zrobić w tym celu do miseczki dajemy mały koncentrat pomidorowy , 1/3 szklanki wody troszkę oregano lub bazyli , sól oraz w zależności czy ma być on pikantny czy nie dodajemy pieprzy lub cukru. Pozostawiam sos aby przez czas wyrośnięcia ciasta się przegryzł z przyprawami.

Przygotowania do robienia pizzy

ciasto wyjmujemy z lodówki jesli je tam włożyliśmy , kule w misce obsypujemy mąką i tu ważna bardzo rzecz "MĄKĄ KUKURYDZIANĄ" taka żółta , podwazamy kulę łopatką i wyjmujemy na blat gdzie też jest wysypana mąka kukurydziana ciasto dobrze optoczone w tej mące formujemy , i najlepiej rekoma bez żadnego wałka początkowo nadgarstkiem rozbijamy kule na placek po czym robimy tak zwane "bandy" na krańcach używając prawego kciuka i lewej ręki robimy rant może być taki czubaty na wysokość około 1 cm. to ważne aby on był bo potem może na ser wypłynąć bokami, jak placek będzie uformowany
to znaczy będzie miał grubość 5mm. nie większą ale tez nie zróbmy dziury w środku nakładamy sos , ten który zrobiliśmy wylewamy go na środek w ilości małej chochli i denkiem jej od środka zacznamy zataczać coraz to większe kółka az sos się rozprowadzi po całej powierzchni oprucz rantów pizzy, Teraz pozostaje posypać ser najlepiej mozzarela można go kupić na wage za około 12zł/kg więc jest stosunkowo tani inne sery mogą się zle rozpuszczać lub zabardzo spalić dodajemy składniki raczej w umiarkowanych ilościach mogą być swierze lub z puszki
jak chociażby papryka ,kukurydza itp...
Taką pizze wkładamy do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika , warzne dobrze jesli zakupimy sobie kratkę wtedy mamy pewność że nie spali sie nam spód pizzy jesli nie mamy to smarujemy blasze margaryna i wkładamy na górna półke piekarnika dobrze jesli nasz piekarnik wyposażony jest w termoobieg ale cóż trzeba bedzie
ciasta pilnować .
Pizza w zależności od ilości nałożonych składników piecze się od 15-30min i warto tu czesto zaglądac abyśmy jej zabardzo nie spalili


prosze bardzo Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blaicke
Opole i Sopot



Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:27, 09 Cze 2007    Temat postu:

elle napisał:
mara napisał:
mleko w czajniku Laughing slyszalam juz o tym od kumpla !

a ja to widzialam na wlasne oczy. =___=


a zwykłym czy elektrycznym?

Najlepiej wychodzą mi sałatki oraz makaron na 100 sposobów <mistrz>


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Puerto_Rico
TOP trendy



Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Sob 16:37, 09 Cze 2007    Temat postu:

dzieki kacperro Smile

Kurczaczki Nuggets.
składniki:
- piersi z kurczaka
- krakersy (w zależności od ilości kurczaka, na 4 płaty starcza mi jedna paczka)
- maślanka

Kurczaka rozbić, posolić i pokroić na kawałki. Zamarynować na noc w maślance.

Obtoczyć kurczaka w pokruszonych drobno krakersach (najlepiej do worka włożyć krakersy i wyrzyć się na nich tłuczkiem Very Happy)

Piec w piekarniku na blasze z olejem ok. 25 minut w temp. 220C lub na patelni w głębokim oleju.

Są pyszne! A raczej proste do zrobienia Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elle
Open'er



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: centrefolds

PostWysłany: Sob 16:37, 09 Cze 2007    Temat postu:

o! nalesniki tesz umiem i to bardzo cienkie!
i nawet przerzucac umiem na patelni!

i placki z jablkami miszcz.
oraz alternatywa czyli placki z truskawkami i swieza skorka pomaranczowa.

blaicke napisał:
elle napisał:
mara napisał:
mleko w czajniku Laughing slyszalam juz o tym od kumpla !

a ja to widzialam na wlasne oczy. =___=


a zwykłym czy elektrycznym?



w zwyklym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
airishka
junkie je mi z ręki



Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: katowice

PostWysłany: Sob 16:43, 09 Cze 2007    Temat postu:

elle do nauki poszła won!
i w ogóle czekam na tajniki twego popisowego tiramisu [o ilem godna] Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elle
Open'er



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: centrefolds

PostWysłany: Sob 17:07, 09 Cze 2007    Temat postu:

dopsz>>>

wiec biszkopt waniliowy najpierw pieczemy wedlug przepisu najbardziej podstawowego i po wystudzeniu calkowitym [inaczej szlag go trafi] kroimy na trzy 'blaty'.
[wersja dla cieniasow>> idziemy do sklepu i kupujemy gotowy]

nastepnie przygotowujemy 'nasaczacz' do biszkoptu>> filizanka [duza] wystudzonej bardzo mocnej, czarnej kawy [jesli rozpuszczalna>> 5 lyzeczek spoko]+ likier amaretto [nie powiem ile, ja zawsze leje na oko. zasadniczo ma pachniec migdalami]

nastepnie masa>> 500g serka mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy 3 zoltka, mjeszamy, dodajemy ze 3-4 lyzki amaretto [tez wyczajcie, az wszystko przejdzie zapachem jego], mjeszamy nadal, dodajemy tez pol szklanki przesianego cukru pudru.
ubijamy piane z dwoch bialek [polecam posolic je najpierw] i dodajemy do reszty masy delikatnie Exclamation mieszajac.

kladziemy pierwszy blat i polewamy go [nie topimy!! ~ dlatego najwygodniej sie to robi lyzka] 'nasaczaczem'. na to nakladamy czesc masy [pamietajac, ze jeszcze jedno pietro mamy do zrobienia oraz boki i gore!] przykrywamy to kolejnym blatem, ktory rowniez nasaczamy i smarujemy masa oraz posypujemy warstwa kakao. trzeci blat dokladnie tak samo nasaczamy i smarujemy, ale to juz koniec, wiec niezbyt grubo [w sumie tylko tak, zeby przykryc i wyrownac. tak samo boki smarujemy.

i teraz najtrudniejsza czesc czyli dekorowanie.
gdyz!
boki osypujemy platkami migdalowymi [ja je leciutko praze uprzednio na patelni, nie wszystkie>> czesc zostawiam do dekoracji gory] natomiast gore traktujemy kakao przez sitko [!!!].
nastepnie, jako uwienczenie ukladamy przy brzegach oraz na srodku 'rozyczki' z platkow migdalowych.

wsadzamy do lodowki na najlepiej ze 3-4 godziny.

ta dam.


mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialam...............


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
airishka
junkie je mi z ręki



Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: katowice

PostWysłany: Sob 17:13, 09 Cze 2007    Temat postu:

i jużżż....? tak szybko...? Shocked


kuwa, tego to ja w życiu sama nie zrobie [sięga do lodówki po 'gotowca']


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elle
Open'er



Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: centrefolds

PostWysłany: Sob 17:15, 09 Cze 2007    Temat postu:

wpadaj.

w podziece za to Ty wiesz, a ja rozumiem uracze Cie tiramisu. =_=


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anul
dziewczynka z plasteliny



Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 2456
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Sob 17:35, 09 Cze 2007    Temat postu:

zgłodniałam przez Was Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Archiwum Forum Placebo (2005r.-2007r.) Strona Główna -> Wszystko i nic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin