Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elle
Open'er
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: centrefolds
|
Wysłany: Sob 15:01, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
mara napisał: |
mleko w czajniku slyszalam juz o tym od kumpla !
|
a ja to widzialam na wlasne oczy. =___=
kacperro napisał: |
no ale wiesz... z poznania na jedno tiramisu to troche daleko |
ja na swoje tiramisu pojechalabym na drugi koniec swiata
co za okrutny dowcip losu, ze nie moge go jesc........................... +_+
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Mitzi Caspar
Eurowizja
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bochnia
|
Wysłany: Sob 15:28, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
nienawidzę kuchni. strasznie nie lubię gotować, jak tu już ktoś wspomnial o budyniu---> mi także nie wychodzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bubble_gun
Opole i Sopot
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: tarnowskie góry
|
Wysłany: Sob 16:09, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
budyń jest strasznie trudny do zrobienia, przyznaje - -'
ale herbatę umiem zrobić, a to już dużo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Puerto_Rico
TOP trendy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Sob 16:15, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
happy junkie napisał: |
hehe deja vu! pamietam jak sama założyłam taki topic ale zdechł. powodzenia życze.
makaron z truskawkami a wczoraj pyszny makaron ze szpinakiem u Black ;] |
no to zobaczymy. może tym razem nie zdechnie ;P
kacperro napisał: |
o tak sałatki to takze mój żywioł
a co do innych to np robie piersi kurczaka w sosie śmietankowym, udka kurczaka w sosie winnym
naleśniki - nie tylko takie zwykłe, ale też takie zapiekane w piekarniu z masą serową (prawie taką jak na sernik) i czekoladą
no i specjalność zakładu - włoska pizza
PS takze się dopisuje na liste chetnych na przepis na tiramisu |
to możesz zarzucić przepisem na pizze. bo ja w sumie mam jeden na dobre ciasto, ale włoska pizza to jest coś
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
pantufel
Hurricane
Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 634
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: (nie)dalekie okolice Poznania
|
Wysłany: Sob 16:17, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Mrrruf uwielbiam gotować! Podzielcie się przepisami, będzie co eksperymentować w weekendy :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dae
Eurowizja
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 16:19, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
a ja lubię gotować, jednakowoż umiem zrobić tylko kilka potraw, ale jak już zrobię, to są fantastyczne.
biszkopt z jabłkami
biszkopt kakaowy
omlet na 150 sposobów, w tym "na pizzę"
naleśniki
placki z jabłkami i bez
spaghetti bolognese
spagetti bolognese a la Gocha (moja siostra)
chińszczyzna a la Gocha
skrzydełka kurczaka w takim czymś, co jest prawie panierką, ale nie jest panierką.
a sałatkami u mnie w domu zajmuje się tylko siostra, bo ona ma talent.
budyń z proszku umiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kacperro
Hurricane
Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 624
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 16:26, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
tzn nazwałem to "włoska" pizza hehe, przepis mam od gościa, który pracował kilka lat w pizzeriach, oczywiscie troche zmodyfikowany na potrzeby domowe a nie masowej produkcji.
Tak więc podaje przepis (składniki na 2 porcje ciasta):
Cytat: |
składniki:
-3 szklanki mąki
-4/5 szklanki mleka
-5 dag drożdży mogą być instant
-7 łyżek od herbaty oleju
-1 łyżka cukru
-4 szczypty soli
Wyrabiamy ciasto
Wsypujemy mąkę i pozostałe składniki do miski . Jeśli używamy drożdży instant też je wsypujemy jesli zaś tradycyjnych ,to kruszymy je i wrzycamy do lekko podgrzanego mleka tak nie więcej jak 40 stopnowiego. Jak już wszystko bedzie w misce wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję najlepiej żeby była ona gumowata, można
dosypać roszke mąki jeśli przykleja sie do rak, ciasto tak wyrobione formujemy na 2 kule kładziemy w misce i odkładamy gdzieś w ciepłe miejsce aż wyrośnie na około 1 godzine . Potem wkładamy to ciasto do lodówki aby potem sie je lepiej formowało "wykręcało"
Robimy sos
Można go tez kupić ale możemy i zrobić w tym celu do miseczki dajemy mały koncentrat pomidorowy , 1/3 szklanki wody troszkę oregano lub bazyli , sól oraz w zależności czy ma być on pikantny czy nie dodajemy pieprzy lub cukru. Pozostawiam sos aby przez czas wyrośnięcia ciasta się przegryzł z przyprawami.
Przygotowania do robienia pizzy
ciasto wyjmujemy z lodówki jesli je tam włożyliśmy , kule w misce obsypujemy mąką i tu ważna bardzo rzecz "MĄKĄ KUKURYDZIANĄ" taka żółta , podwazamy kulę łopatką i wyjmujemy na blat gdzie też jest wysypana mąka kukurydziana ciasto dobrze optoczone w tej mące formujemy , i najlepiej rekoma bez żadnego wałka początkowo nadgarstkiem rozbijamy kule na placek po czym robimy tak zwane "bandy" na krańcach używając prawego kciuka i lewej ręki robimy rant może być taki czubaty na wysokość około 1 cm. to ważne aby on był bo potem może na ser wypłynąć bokami, jak placek będzie uformowany
to znaczy będzie miał grubość 5mm. nie większą ale tez nie zróbmy dziury w środku nakładamy sos , ten który zrobiliśmy wylewamy go na środek w ilości małej chochli i denkiem jej od środka zacznamy zataczać coraz to większe kółka az sos się rozprowadzi po całej powierzchni oprucz rantów pizzy, Teraz pozostaje posypać ser najlepiej mozzarela można go kupić na wage za około 12zł/kg więc jest stosunkowo tani inne sery mogą się zle rozpuszczać lub zabardzo spalić dodajemy składniki raczej w umiarkowanych ilościach mogą być swierze lub z puszki
jak chociażby papryka ,kukurydza itp...
Taką pizze wkładamy do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika , warzne dobrze jesli zakupimy sobie kratkę wtedy mamy pewność że nie spali sie nam spód pizzy jesli nie mamy to smarujemy blasze margaryna i wkładamy na górna półke piekarnika dobrze jesli nasz piekarnik wyposażony jest w termoobieg ale cóż trzeba bedzie
ciasta pilnować .
Pizza w zależności od ilości nałożonych składników piecze się od 15-30min i warto tu czesto zaglądac abyśmy jej zabardzo nie spalili |
prosze bardzo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
blaicke
Opole i Sopot
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 16:27, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
elle napisał: |
mara napisał: |
mleko w czajniku slyszalam juz o tym od kumpla !
|
a ja to widzialam na wlasne oczy. =___=
|
a zwykłym czy elektrycznym?
Najlepiej wychodzą mi sałatki oraz makaron na 100 sposobów <mistrz>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Puerto_Rico
TOP trendy
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Sob 16:37, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
dzieki kacperro
Kurczaczki Nuggets.
składniki:
- piersi z kurczaka
- krakersy (w zależności od ilości kurczaka, na 4 płaty starcza mi jedna paczka)
- maślanka
Kurczaka rozbić, posolić i pokroić na kawałki. Zamarynować na noc w maślance.
Obtoczyć kurczaka w pokruszonych drobno krakersach (najlepiej do worka włożyć krakersy i wyrzyć się na nich tłuczkiem )
Piec w piekarniku na blasze z olejem ok. 25 minut w temp. 220C lub na patelni w głębokim oleju.
Są pyszne! A raczej proste do zrobienia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elle
Open'er
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: centrefolds
|
Wysłany: Sob 16:37, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
o! nalesniki tesz umiem i to bardzo cienkie!
i nawet przerzucac umiem na patelni!
i placki z jablkami miszcz.
oraz alternatywa czyli placki z truskawkami i swieza skorka pomaranczowa.
blaicke napisał: |
elle napisał: |
mara napisał: |
mleko w czajniku slyszalam juz o tym od kumpla !
|
a ja to widzialam na wlasne oczy. =___=
|
a zwykłym czy elektrycznym?
|
w zwyklym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
airishka
junkie je mi z ręki
Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: katowice
|
Wysłany: Sob 16:43, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
elle do nauki poszła won!
i w ogóle czekam na tajniki twego popisowego tiramisu [o ilem godna]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elle
Open'er
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: centrefolds
|
Wysłany: Sob 17:07, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
dopsz>>>
wiec biszkopt waniliowy najpierw pieczemy wedlug przepisu najbardziej podstawowego i po wystudzeniu calkowitym [inaczej szlag go trafi] kroimy na trzy 'blaty'.
[wersja dla cieniasow>> idziemy do sklepu i kupujemy gotowy]
nastepnie przygotowujemy 'nasaczacz' do biszkoptu>> filizanka [duza] wystudzonej bardzo mocnej, czarnej kawy [jesli rozpuszczalna>> 5 lyzeczek spoko]+ likier amaretto [nie powiem ile, ja zawsze leje na oko. zasadniczo ma pachniec migdalami]
nastepnie masa>> 500g serka mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy 3 zoltka, mjeszamy, dodajemy ze 3-4 lyzki amaretto [tez wyczajcie, az wszystko przejdzie zapachem jego], mjeszamy nadal, dodajemy tez pol szklanki przesianego cukru pudru.
ubijamy piane z dwoch bialek [polecam posolic je najpierw] i dodajemy do reszty masy delikatnie mieszajac.
kladziemy pierwszy blat i polewamy go [nie topimy!! ~ dlatego najwygodniej sie to robi lyzka] 'nasaczaczem'. na to nakladamy czesc masy [pamietajac, ze jeszcze jedno pietro mamy do zrobienia oraz boki i gore!] przykrywamy to kolejnym blatem, ktory rowniez nasaczamy i smarujemy masa oraz posypujemy warstwa kakao. trzeci blat dokladnie tak samo nasaczamy i smarujemy, ale to juz koniec, wiec niezbyt grubo [w sumie tylko tak, zeby przykryc i wyrownac. tak samo boki smarujemy.
i teraz najtrudniejsza czesc czyli dekorowanie.
gdyz!
boki osypujemy platkami migdalowymi [ja je leciutko praze uprzednio na patelni, nie wszystkie>> czesc zostawiam do dekoracji gory] natomiast gore traktujemy kakao przez sitko [!!!].
nastepnie, jako uwienczenie ukladamy przy brzegach oraz na srodku 'rozyczki' z platkow migdalowych.
wsadzamy do lodowki na najlepiej ze 3-4 godziny.
ta dam.
mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialam...............
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
airishka
junkie je mi z ręki
Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: katowice
|
Wysłany: Sob 17:13, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
i jużżż....? tak szybko...?
kuwa, tego to ja w życiu sama nie zrobie [sięga do lodówki po 'gotowca']
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
elle
Open'er
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 951
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: centrefolds
|
Wysłany: Sob 17:15, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
wpadaj.
w podziece za to Ty wiesz, a ja rozumiem uracze Cie tiramisu. =_=
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anul
dziewczynka z plasteliny
Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 2456
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: Sob 17:35, 09 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
zgłodniałam przez Was
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|